Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

AnasayfaGaleriAramaLatest imagesKayıt Ol<style>.mcrmeebo { display: block; background:url("http://widget." target="_blank">ChatGiriş yap

Dae Jang Geum - Saraydaki Mücevher

YazarMesaj
Mamoru
Gezegen Koruyucusu
Gezegen Koruyucusu
Mamoru

Dae Jang Geum - Saraydaki Mücevher Empty
MesajKonu: Dae Jang Geum - Saraydaki Mücevher   Dae Jang Geum - Saraydaki Mücevher Icon_minitimeC.tesi Mayıs 31, 2008 12:50 am

Dae Jang Geum - Saraydaki Mücevher Saraydaki-mucevher

Bir süredir kaçırmamaya dikkat ettiğin ender dizilerden birisi saraydaki mücevher (dae jang geum), gerek yemeklere olan düşkünlüğüm gerekse bu tarz yapımlara olan ilgimin bunda büyük bir etkisi olsa da etrafımda bir kişinin bile diziyi izlemiyor oluşundan kaçırdığım kısımlarda "Aaaa ne oldu? tüh tüh tüh, deme ya" gibi bir diyalog içerisinde bulunacağım kimse yok. (Hoş ben kimseye sormadım ama neyse) O nedenledir ki monologlar kaçınılmaz oluyor.

Resimde de görülen koreli kızımız Lee Young-ae , tv ye ilk adımlarını 1991 yılında atmış olan Lee Young-ae birçok başarılı televizyon reklamının ardından şuan başta doğu ve güney doğu asya ülkeleri olmak üzere bir çok yerde geniş bir hayran kitlesine sahip. Bilemiyorum diğer rollerinde de böylesi sevimli birimiydi ama saraydaki mücevherde canlandırdığı karakter olan Jang-geum (Cangema) um karakter özelliklerini belki de iyi taşıyor olduğundan olsa gerek melek statüsüne terfi etmiş olan insanlar kategorisinde yer alıyor.

TRT 1 de hafta içi her gün saat 13:30 da gösterilen Saraydaki Mücevheri izlemedi iseniz şuan toplamda 54 bölüm olan dizinin sonlarına doğru gidilmekte. Ancak TRT nin bir güzellik yapıp (ne zaman olacağı belli olmasa da) diziyi tekrar göstereceğinden eminim.

İyi de ne anlatır ki bu dizi?

Aslında hiçbir şey anlatmasa bile kore mutfağının güzelliğini, kore yemeklerinin nasıl uğraşlar sonucunda oluştuğunu ve kore kültürünü gözler önüne seriyor olması nedeni ile yine izlenirdir.

Saraydaki mücevher (Dae Jang Geum) 16. yüzyılda Kore de Kraliyet Sarayında çalışmış olan ilk kadın hekim olan Jang Geum (Cangema) un hayat hikayesini işlemekte. Kadının toplumda hiçbir statüsünün olmadığı bu dönemde başına gelen inanılmaz olaylara rağmen azmi, kararlılığı ile hedeflerine doğru ilerlemiş olan Jan Geum sahip olduğu bilgelik ile de önce kraliyet mutfağının kahyası olmuş ve ardındansa Kraliyet sarayında çalışmış olan ilk kadın hekim olmuştur. Gerçek bir hikayeden alınmış olan konu, olayların oluş periyodu ve oluş biçimlerine hiçbir değişiklik yapılmaksınız her şeyi olağan gerçekliği ile ifade etmekte. Jang Geum’un hayat hikayesine paralel bir şekilde işlenen kore kültürü, kore tedavi yöntemleri, kore tıbbı, kore saray mutfağı ve kore yemekleri diziye enfes bir katmakta…

Dae Jang Geum - Saraydaki Mücevher Kore-kizlari

Diğer bir yandan ise koreli kızların bu kadar sevimli olabileceklerini hiç düşünmemiştim açıkcası. Çoğu zaman acaba hepsi bir arada oldukları ve küçük güzel bibloları andırdıkları için mi böyleler diye düşünmüş olsam da o küçük parmakları ile saray mutfağında yemek yapışları görmelisiniz. Tamam bir yandan bu yaşta çocukluğunu yaşaması gereken sevimlilik abidesi veletleri çalışırken görmek bazen akla kötü kötü şeyler getiriyor ama şartlar, kore kültürü ve yaşam biçimleri göz önüne alınınca anlayışla karşılanabiliyor.

Dae Jang Geum - Saraydaki Mücevher Kore-mutfagi-yemekleri

Ve işte dizinin bana göre en can alıcı noktası. Kore mutfağı ve yemek kültürü. Küçük küçük prinç kaplarda servis edilen bu yemekler tam bir sanat eseri muamelesi görmeliler bence. Onca uğraş sonunda nasıl kıyılıpta yeniliyor orası da ayrı bir durum. Bir ölümde erzaklar kısmında küçük kasede yer alan kaplumbağa neden ordadır bilmiyorum ama fazlada deşmek istemiyorum bu kısımı da : ) Jang Geum’un saray leydisi (bir çeşit memurluk statüsü) olduğu dönemde bolca görülen bu mutfak sahneleri, Hanımı olan Layd Han ve kendisine yapılan dalavereler sonucu azalmakla beraber hemşireliğe geçişinde nerede ise bitmiştir. Hemşire olduğu bu süreçte ise bolca kore tıbbına dair bilgiler, tedavi yöntemleri öğrenmekteyiz.

Dizinin bir kaç yerinde bahsedilen ve dikatimi çeken ginseng ise kökleri asyada tedavi yöntemlerinde kullanılan bir bitki imiş. Birçok derde deva niteliğinde olan ginseng’in kan basıncını düzenleyici, kolestrol seviyesini düşürücü, yorgunluğu giderici, iştah açıcı ve cinsel gücü arttırıcı özelliği bulunmakta. Çoğunlukla yabani olarak bulunan ginseng çin kültürünce fazlaca yer alıyor. Çin kitabelerinde zihni kuvvetlendirme ve bilgelendirici özelliği olduğuda yazılmakta olan ginseng’in en iyisi benim burada özellilerini saya saya bitiremiyecegimden noktalamak.

Dae Jang Geum - Saraydaki Mücevher dizisini nasıl izleyebilirim?

- Eğerki TRT 1 de şuan yayınlanmakta olan bölümleri kaçırdı iseniz diziyi paylaşım programlarında bulmanız mümkün ancak türkçe altyazısının olmayışının sizin için bir problem teşkil etmemesi lazım. Aksi durumda youtube işinize yarayacaktır. Ancak onunda kapalı oluşu nedeni ile alternatif bir yol olan www.ktunnel.com adresine girip oradan youtube a erişebilirsiniz. Daha sonrasında ise yapmanız gereken "Dae Jang Geum" "Saraydaki Mücevher" veya "Jewel in the Place" şeklinde alternatif arama yöntemleri ile dizi izlemek…

- https://www.dailymotion.com/us ta yapacağınız benzeri aramalarlada türkçe dublajlı varmı bilmiyorum ama en azından tüm bölümler yer almakta. Korea- Fans forumlarında yer alan bu başlıgada bakmanız yararınıza olacaktır online dizi seyretmek veya dizi indirmek için.

Dae Jang Geum - Saraydaki Mücevher dizisinin müziklerinin nasıl bulabilirim?

- Aslında geçenlerde dizi finalinde söylenen şarkının mp3 versiyonunu bulmuştum ama malesef bakınırken tekrar bulamadım. Ancak wma da olsa buradan dizi müziklerine ulaşabilirsiniz.

Dae Jang Geum - Saraydaki Mücevher dizisinin resimlerini nereden bulabilirim?

- Buraya tıklayarak yüksek çözünürlükte duvar kağıtlarına erişebilirsiniz. Korea- Fans forumlarında dizi için açılan başlıkta yer alan bir çok resime ve fotoğrafada buradan ulaşabilirsiniz. Bu kadar resim bana yetmez diyorsanız şurası fazlasıyla güzel olucaktır…
http://woldcomputer.4forum.biz

Dae Jang Geum - Saraydaki Mücevher
1 sayfadaki 1 sayfası